zde se nacházíte:
Einleitung > Blog > SERIÁL O MEZINÁRODNÍCH RODINÁCH: Díl 1.

Blog

SERIÁL O MEZINÁRODNÍCH RODINÁCH: Díl 1.

02/05/2020

MEZINÁRODNÍ RODINY JAKO FENOMÉN DOBY

Rodinná jednotka se v současné době sestává nejčastěji z rodičů a jejich dětí. Tedy tří až pěti lidí. V takto malé rodině jsou na sobě její členové závislí a k tomu, aby přežili, spolu musí intenzivně komunikovat. Vzájemné vztahy jsou tak velmi intimní, obohacující, ale také křehké a potřebují pravidelně opečovávat.

Mezinárodní rodiny, tedy rodiny, které se přestěhovaly celé do jiné země, anebo rodiny, jejichž partneři pochází z různých zemí, čelí k tomu navíc dalšímu tlaku. Jak si porozumět navzájem, když každý z nás má jiné kulturní dědictví, jiné tradice, jiné rodinné vzorce, vyrůstal v jiném prostředí. Jak pochopit jinou mentalitu, když máte vlastní systém hodnot. Jak se zorientovat v cizím prostředí, pokud neumíte dobře jazyk. Jak pochopit systém fungování cizí země, od přiznání sociálních dávek po rozjezd vlastního podnikání. Kde hledat podporu, materiální i psychickou, když je vlastní rodina daleko. Nejčastějším důvodem pro stěhování do zahraničí jsou výhody, které život v jiné zemi nabízí, tedy výhodnější práce, možnost poznat cizí kulturu a tradice, poznat, jak žijí lidé v zahraničí, cestovat, osvojit si jazyk. Partneři, kteří pochází z různých zemí, si mají ve vztahu skutečně co nabídnout, protože vzájemně se obohacují svým kulturním dědictvím.

Pokud nastanou ve vztahu vážné problémy (a ne všem rodinám se to stává), může nastat peklo. Velmi často se totiž stává, že jeden z partnerů chce odejít zpět do své vlastní země. Za vlastní rodinou, za zázemím, které zde má, za prostředím, které zná. Když se to stane (a budeme dále hovořit o tom, jak se to může stát legálně i nelegálně), rodiče najednou od sebe bydlí stovky až tisíce kilometrů a řeší, jak dále fungovat.

Dítě rozpůlit nemůžete. Jeden z rodičů tak nevyhnutelně přichází o kvalitní vztah se svým dítětem, i kdyby je vídal každý den online na WhatsUpu. Taky si brzy uvědomí, že zda se s dítětem uvidí, závisí na tom, jestli má peníze na letenky a kolik jich může během roku nakoupit. Partneři (teď už bývalí) jsou tak najednou závislí na tom, zda jsou schopni se domluvit a vyjít si vstříc. Pokud komunikace ustane, smrskne se rodinný život na placení výživného.

Rozchod rodičů a přestěhování do zahraničí má pak velký dopad na děti z těchto rodin. Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí, který tyto děti často zastupuje v soudních řízeních jako jejich advokát, vyvinul speciální web pro tyto „přeshraniční děti“. Na jejich webovkách kids.umpod.cz se děti dozví, jak se dají tyto situace řešit a taky zde najdou kontakt na člověka, se kterým si mohou promluvit. Pokud Vás zajímá tato problematika více, koukněte na stránky anebo také na některé z videí úřadu na YouTube kanálu, třeba na video Szarvatky Galaktycne: https://www.youtube.com/watch?v=jayvwAAcR1g.

My se budeme v našem seriálu příští pondělí zabývat bydlištěm dítěte, tedy místem, kde dítě žije, a tím, co všechno pro dítě znamená.