zde se nacházíte:
Úvod > Blog > SÉRIE: 20 PROSEB DĚTÍ #3

Blog

SÉRIE: 20 PROSEB DĚTÍ #3

24.03.2020

PROSBA Č. 3

„Pomozte mi mít kontakt s tím rodičem, se kterým netrávím většinu času. Vytočte mi jehotelefonní číslo nebo mi předepište jeho adresu na obálku. Pomozte mi k Vánocům nebo knarozeninám pro něj vyrobit nebo koupit nějaký hezký dárek. Moje fotky nechte vždycky vyvolatdvakrát – jednou taky pro druhého rodiče.“

Mít kontakt s oběma rodiči je pro dítě klíčové pro překonání stresu z rozpadu vztahu rodičů a ztrátyjistoty pro děti, čím vztah rodičů je. Je přirozené, že pro rodiče může být složité s druhým rodičemvycházet po rozpadu vztahu. Pro dítě se ale rozpadem vztahu nemění to, že má dítě rádo oba rodičea potřebuje jejich přítomnost v životě.

Pokud mají rodiče potíže komunikovat, spolupracovat v rámci výchovy dětí a udržení kontaktu dítětes oběma rodiči, je možné i po skončení vztahu spolu podstoupit párovou terapii a zde dořešit bolestze vztahu a plně se pak věnovat dětem a již necítit nenávist, zlost a jiné těžké emoce k druhémurodiči. Nemusí to jít hned, ale kvůli dětem to stojí za to.

Pokud není možná spolupráce a domluva ohledně kontaktu s dítětem i mimo klasický styk ovíkendech a přes týden, je možné navrhnout soudu, aby upravil i telefonní kontakt rodiče s dítětemv konkrétní den a hodinu.

V hledání dohody o těchto otázkách Vám může pomoci výrazně i mediace.