zde se nacházíte:
Úvod > Blog > SERIÁL O MEZINÁRODNÍCH RODINÁCH: Díl 5.

Blog

SERIÁL O MEZINÁRODNÍCH RODINÁCH: Díl 5.

02.03.2020

MEZINÁRODNÍ ÚNOS DÍTĚTE JAKO TRESTNÝ ČIN

V předchozím článku jsme se zabývali mezinárodním únosem dítěte a jeho právními následky. Zmínili jsme, že mezinárodní únos dítěte je v některých státech považován za trestný čin. Jak je to v České republice a jak se vyvléct z trestního oznámení, které je na Vás podáno v zahraničí?

České trestní předpisy považují za únos dítěte jednání, kterým se dítě odejme z péče toho, kdo je za dítě zodpovědný. Míří tak typicky na delikventy, kteří čekají na děti před školou a lákají je na zmrzlinu. Pokud dítě odejme rodič, policie často věc odloží.

Jinou věcí ale je, pokud rodič svým jednáním poruší platné soudní rozhodnutí, včetně předběžného opatření, kterým jsou poměry dětí upraveny. Tedy pokud je dítě svěřeno do péče matky a Vy jako otec je u sebe zadržíte, anebo pokud má mít otec u sebe dítě třeba na dovolenou nebo ve střídavé péči a Vy jako matka je otci nepředáte nebo je nevrátíte, je to problém. Pak je možné toto jednání kvalifikovat jako trestný čin maření výkonu úředního rozhodování, případně jako poškození cizích práv.

A jak je to tedy v mezinárodním prostředí?

Zda je rodičovský mezinárodního únos dítěte považován za trestný čin, záleží vždy na právním řádu dané země, ze které dítě odjíždí. Například, pokud dítě odvezete z Velké Británie, hrozí Vám tam sedm let vězení. Ze Španělska čtyři. Z Kanady až deset let.

Trestní řízení se zahajuje trestním oznámením, které v drtivé většině případů podává opuštěný rodič, a to zejména v prvotním zoufalství těsně po odjezdu dítěte (nebo poté, co se dítě nevrátilo z dovolené). Problémem je, že jakmile podáte trestní oznámení, má osud kauzy v rukou policejní orgán a pak trestní soud. Často se tak není možné vzít oznámení zpět a je nutné vyčkat, jak se věci vyvinou.

Pokud je trestní oznámení podáno, doporučujeme se v prvé řadě spojit s Policií České republiky a zjistit, zda byl vydán eurozatykač a zda je věc řešena přes Interpol. Dále je třeba se co nejdříve spojit s tamními policejními orgány a dále se co nejdříve vrátit s dítětem zpět. Jednak proto, že orgány činné v trestním řízení pochopí, že se vracíte dobrovolně a chcete věc řešit konsenzuálně, jednak proto, že únosci svěří zahraniční soudy dítě zřídkakdy. Čím déle tedy zůstáváte v České republice, tím menší šance, že to pro Vás z dlouhodobého hlediska dobře dopadne.

Zahájení trestního stíhání v zemi původu není důvodem pro to, aby dítě zůstalo v zemi, kam bylo přemístěno. Takto pravidelně rozhoduje Městský soud v Brně i Krajský soud v Brně, které vrací děti do ostatních zemí světa, nejčastěji do Spojených států amerických, do Kanady a samozřejmě do zemí Evropské unie.

Pokud je tedy podáno trestní oznámení pro únos, je nejlepší se urychleně s dítětem vrátit do země původu a další fungování rodiny řešit tam. Přejeme Vám, abyste tuto situaci nemuseli řešit, ale pokud nastane, rádi Vám s ní pomůžeme. Ahoj v pondělí.