zde se nacházíte:
Úvod > Blog > SERIÁL O MEZINÁRODNÍCH RODINÁCH: Díl 2.

Blog

SERIÁL O MEZINÁRODNÍCH RODINÁCH: Díl 2.

02/10/2020

BYDLIŠTĚ DÍTĚTE A JEHO VÝZNAM PRO DÍTĚ

Bydliště dítěte není jen místo, kde se dítě nachází. Je to daleko víc. Místo, kde začalo objevovat svět, kde si našlo první kamarády, kde se naučilo jezdit na kole, kde začalo chodit do školkya školy. Bydliště znamená pro dítě zázemí a bezpečí, úzcespojené se svou rodinou (včetně domácích mazlíčků) a postupemčasu pak městem, státem a kulturou, ve které dítě žije.

Jednou jsem zažila v rámci rozvojového semináře k tématuživotních ztrát v mém předchozím působišti  takový pokus.Sešli jsme se v kroužku. Pod vedením lektora jsme si definovali,jaké konkrétní věci jsme si představovali pod pojmem domov, kdyžjsme byli malí (představte si, jak o tom přemýšlí partatřicetiletých právníků a psychologů). Padaly věci jako Pedro,hračky, pískoviště, máma, pes, otravná ségra, palandy vpokojíčku, kamarádi, paní družinářka, zahrada, hřiště zabarákem a podobně. Tyhle věci jsme pak napsali na papírky a papírkypřidělali na provázky. Já jsem pak hrála malou holčičku, asišestiletou. Provázky jsem držela a každý z kolegů držel svůjpapírek, ke kterému provázek vedl. A kolem chodil zlý čaroděj,osud, který provázky odstřihával. A já jsem, ve svých tehdy asi 32letech, zažila, jakou ztrátu tahle malá holčička prožívá.Ještě se držíte, když Vám odpadne paní družinářka, ale kdyžodstřihnou palandy v pokojíčku, je zle.  Provázky pak kolegovénavazovali a znovu pak chodil osud a znovu stříhal. Garantuji Vám,že potřetí už nechcete, aby se provázky znovu navazovaly a zvykátesi na to, že je lepší být sám.

Co se týče odjezdu do zahraničí, dítě přichází do zcela jinékultury, mezi jiné spolužáky ve škole nebo kamarády ve školce,musí porozumět spoustě nových věcí, včetně jazyka dané země.Navíc, velmi často v zemi, ze které odchází, nechává svouhistorii a druhou půlku své rodiny.

Pokud zvažujete nebo víte, že se budete s dítětem stěhovat, zkustedítě na přesun připravit co nejvíce.

Budeme rádi za Vaše postřehy k tématu stěhování v rámci Českérepubliky i do zahraničí, na Vaše tipy a zkušenosti. Pokud se chceteo odjezdu do zahraničí pobavit, určitě se na nás obraťte.