zde se nacházíte:
Úvod > Blog > PARTICIPACE DÍTĚTE - DÍTĚ STŘEDEM ZÁJMU #12

Blog

PARTICIPACE DÍTĚTE - DÍTĚ STŘEDEM ZÁJMU #12

05/09/2020

SOUDNÁ ŘÍZENÍ – RODIČE A JEJICH ROLE

Rozpad rodiny vždy nesmírně zasáhne rodiče a je to pro ně často zhroucení všech jistot a celý proces je u rodičů doprovázen silnými emocemi. Je tedy přirozené, že pokud advokáty a OSPOD vyhledají hned po zjištění rozpadu vztahu, jejich pocity jsou velice intenzivní a není přirozeně možné vše řešit logicky a s chladnou hlavou, jak zmiňují i odborníci z pomáhajících profesí.

Rodiče jsou pro dítě zcela zásadní osoby v jejich životě. I když mají mezi sebou spory, tak dítě má většinou stejně rádo oba rodiče, a to bez ohledu na to, co se mezi rodiči děje. Proto je zásadní, aby se rodiče snažili si nevyřizovat svou bolest přes děti. Dítě je pak v těžké pozici, pokud se má postavit na stranu jednoho z rodičů. Dle odborníků dochází často k rozpolcenosti dětí, děti se snaží z těchto situací utéct a je to pro ně silně destruktivní.

Nejlepším řešením by bylo to, pokud by si rodiče své spory řešili zcela mimo dosah dětí. Děti ale vždy vědí, že se něco děje, jsou velice intuitivní a namlouvat jim, že se nic neděje, je naivní. Dle doporučení odborníků je důležité s nimi o tom přiměřeně jejich věku komunikovat. Sdělit jim, že je mají oba rodiče rádi, vyvarovat se negativním komentářům o druhém rodiči, sdělit, že jsou tady stále pro dítě oba a může kdykoli přijít za rodiči a popovídat si s nimi. Je dobré i rozpad rodiny sdělovat společně. Rodiče mohou společně i dítě připravit na návštěvu soudu nebo OSPOD, nebo mohou společně požádat o tuto službu další pomáhající profese.

Pak je dobré dítěti společně sdělit, jak to vše dopadlo a co to pro dítě znamená. Nevzniká pak prostor pro podezírání toho druhého, co dítěti opravdu sdělil.

A co když jsou spory veliké a nejde to bez pomoci dalších profesí? Zcela jistě je na místě mediace. V rámci mediace je možné hledat možnou dohodu, a to buď částečnou po jednotlivých otázkách, nebo celkovou hned od prvního sezení. Dnes je běžná i párová terapie i po rozchodu, aby se dořešilo to, co ve vztahu bylo a mohlo by to narušovat společnou výchovu dětí. Pro děti to bude mít pozitivní dopad v tom, že rodiče mohou i přes rozchod kvalitně společně vychovávat děti a nebudou se sporovat o otázkách, které mezi sebou budou mít nevyřčené nebo nedořešené. Další možností je individuální terapie jednotlivého rodiče.

A jaký může bát výsledek? Že si naše děti zachovají dětství a budou žít s vědomím toho, že i když jim vztah nemusí vyjít, tak to neznamená boj na dlouhé roky, ale vztah, kde v klidu a spolupráci mohou rodiče spolupracovat.

Rádi Vám zajímavé programy pro rodiny a děti doporučíme. Je jich zajímavé množství a máte možnost si vybrat takový program, který co nejvíce bude vyhovovat celé rodině. Neříkáme, že to bude vždy příjemný proces, ale kvalita života našich dětí za to stojí.